Bakgrunn

Som et resultat av den periodiske evalueringen av EL-bransjen utført av CAB, er det utviklet en helt ny kodestruktur for EL. I den forbindelse er det også foretatt en helhetlig gjennomgang av material- og materialpriser for EL-bransjen.


Formål

Formålet med dokumentet er at brukerne av MEPS skal få tilstrekkelig informasjon tidsnok til å forberede sin aktivitet for de nye forutsetningene som endringene i kodeverket vil medføre.


Endringen i kodesystemet, inkludert materialpriser, for EL-bransjen anses av CAB å ha en innvirkning på markedet, noe som betyr at CAB mener at både bestiller og entreprenører i MEPS bør vurdere nøye hvordan endringen kan påvirke drift, avtaler og hvordan MEPS brukes.



Beskrivelse av evalueringen

Metodikk

Det er gjennomført intervjuer med uavhengige entreprenører for å kunne definere hvordan kodestrukturen i MEPS kan optimaliseres for å forenkle kalkulering av elektro. Dette har resultert i en helt ny kodestruktur for EL-bransjen.


Gjennomgang av gjennomsnittlige markedspriser sammenlignet med MEPS-materialpriser. Det er utarbeidet markedspriser fra ulike engroskjeder for elektro, og det er gjort en vurdering av disse for å finne et rimelig prisnivå. 


Nøyaktig prisangivelse av alle materialer som brukes av EL-bransjen og en justering av disse er utført.



Resultat

Alle koder for EL-bransjen vil bli berørt som følge av undersøkelsen da en ny kodestruktur vil erstatte dagens kodestruktur i MEPS under kategorien EL.


Alle MEPS-materialer vil bli oppdatert for å samsvare bedre med materialene som brukes i industrien i dag. 


Alle MEPS-materialpriser for EL-bransjen vil bli oppdatert for å gjenspeile en rimelig forbrukerpris fra en grossist.


En tabell over planlagte prisoppdateringer for alle materialer for EL-industrien og en forhåndsvisning av den nye kodestrukturen er presentert lenger ned på siden.



Dato for innføring i MEPS

9. april 2024

Innføringen skjer under forutsetning av at det ikke kommer ny informasjon fra bestillere eller utførende i MEPS som fører til at CAB beslutter at undersøkelsen må kompletteres i vesentlig grad, eller at innføringen må utsettes av en vesentlig årsak. I så fall kan undersøkelsen måtte kompletteres, resultatet av undersøkelsen må kontrolleres på nytt og/eller innføringen av endringen må utsettes. Om CAB beslutter at undersøkelsen må kompletteres i vesentlig grad vil det bli sendt ut en forhåndsinformasjon til alle brukere i MEPS.


Endelig beskjed om innføringen vil kommuniseres til alle brukere en uke før gjennomføringen i de release notes som sendes ut.


Endringen påvirker koder som opprettes etter denne datoen, men ikke koder som er opprettet tidligere eller koder i øyeblikksbilder (andre hendelser, foreløpige kalkyler og sluttkalkyler) i systemet.



Kommentar

For at MEPS skal brukes riktig, er oppdatering av kodestruktur og materiale, inkludert materialpris, for EL-bransjen nødvendig.


Ettersom alle materialer til EL-bransjen er oppdatert, er det CABs anbefaling at de nye materialprisene kontrolleres med hensyn til rabatter på materialprisgrupper i avtaler.


Hvis du som bruker av MEPS har synspunkter på denne forhåndsinformasjonen, inkludert undersøkelsen og resultatet av denne, kan du ta kontakt med CAB på support@cabgroup.no



Electricity 2024 - MEPS Operations


Electricity 2024 Materials